Coloscopie-darmonderzoek

Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm. Het laat ook toe het laatste deel van de dunne darm na te kijken. Dit onderzoek gebeurt d.m.v. een endoscoop, een plooibaar toestel, waardoor de arts het slijmvlies van de dikke darm bekijkt en eventuele ontsteking, poliepen en / of andere letsels kan opsporen en zo nodig weg te nemen in het geval van poliepen. Poliepen zijn immers de voorlopers van darmkanker vandaar het belang ervan.


Om het onderzoek goed te laten verlopen is het noodzakelijk dat de dikke darm zuiver is: kleine stoelgangsresten kunnen belangrijke details verbergen.

De darmvoorbereiding (dieet + lavement) dient dus zo strikt mogelijk opgevolgd te worden, zoals beschreven in het formulier dat u meegeveven en uitgelegd werd door de verpleegkundige of door de arts.

Het is belangrijk dat u de arts op de hoogte brengt van eventuele zwangerschap, allergieën, ziekten zoals diabetes, hart-of longaandoeningen of stollingsproblemen. Meld zeker de medicatie die u neemt, vooral wanneer het gaat om bloedverdunnende middelen (Sintrom, Marcoumar, Ticlid, Plavix, Eliquis, Xarelto, ....) Sommige geneesmiddelen mag u gewoon verder nemen maar vraag hiervoor advies aan uw arts.


Een darmonderzoek wordt meestal als onaangenaam en soms zelfs pijnlijk ervaren indien u niet volledig verdoofd wordt. Indien het onderzoek ambulant in de praktijk uitgevoerd wordt, wat slechts voor een aantal patiënten een te verkiezen optie is, krijgt u vooraf via een ader een sterke pijnstiller toegediend. Tijdens het onderzoek worden uw hartslag en zuurstofpercentage nauwlettend in de gaten gehouden d.m.v. een sensor op de vingertop.

Indien u liever niets gewaar wordt van het onderzoek kiest u best voor een coloscopie onder sedatie in het ziekenhuis. De arts kan dan uw coloscopie afspreken via dagkliniek van AZ St-Lucas Gent of AZ Maria Middelares Gent waar zij zelf uw onderzoek komt uitvoeren respectievelijk op donderdag of vrijdag.


Het onderzoek duurt gemiddeld ongeveer 20 minuten. De arts zal de endoscoop invoeren via de anus en opschuiven tot het einde van de dikke darm en/of eventueel tot in de dunne darm. Om een beter zicht te verkrijgen blaast de arts tijdens het onderzoek via de endoscoop een weinig lucht (of CO2 zo via dagkliniek) in de dikke darm.


Op de figuur hieronder krijgt u een beeld van de ligging van de dikke darm in uw lichaam. Gemiddeld gezien is de dikke darm 90 cm lang. U merkt dat er in het verloop van de dikke darm meerdere bochten zijn. Deze bochten, die soms zeer scherp kunnen zijn, maken dat dat het onderzoek wat onaangenaam kan zijn. Door de toegediende medicatie vooraf wordt de grootste hinder opgevangen.