Gastroscopie-maagonderzoek

Een gastroscopie is een  maagonderzoek waarbij door middel van een dunne soepele tube, gastroscoop genoemd, de arts het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kan bekijken. Het onderzoek wordt uitgevoerd om de oorzaak van uw klachten op te sporen. Op basis van deze bevindingen kan de arts dan een behandeling instellen.


Het is belangrijk dat u nuchter bent voor dit onderzoek, d.w.z. dat u niet meer gegeten of gedronken hebt de laatste 6 uren voorafgaand aan het onderzoek.

Tandprotheses dienen verwijderd te worden net voor het onderzoek.

Als u bloedverdunnende medicatie neemt meldt u dat best vooraf aan de arts.


Zo nodig kan u een licht verdovend middel krijgen, zodat het onderzoek gemakkelijker verloopt.

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een keelverdoving met een spray: dit onderdrukt het braakreflex tijdens het onderzoek. U zult een stijf gevoel gewaarworden in de keel maar u kan tijdens het onderzoek gewoon door de mond of neus ademhalen.


Het onderzoek gebeurt in linkerzijligging en duurt ongeveer 3 à 5 minuten en is zeker niet pijnlijk. 


Er wordt een mondstuk tussen de tanden geplaatst om uw gebit en de gastroscoop te beschermen. Dan brengt de arts de flexibele slang of de gastroscoop dus in uw mond en zal u vragen om door te slikken. De arts voert vervolgens de gastroscoop voorzichtig verder via uw slokdarm tot in de maag, voorbij de maaguitgang tot in de twaalfvingerige darm. Tijdens het onderzoek blaast de arts wat lucht in om de maagplooien te doen verstrijken zodat zij het slijmvlies beter kan beoordelen. Dit kan een opgeblazen gevoel geven. Probeer tijdens het onderzoek rustig in en uit te ademen om het braakreflex extra te onderdrukken. Indien u zich goed ontspant verloopt het onderzoek gemakkelijker. Globaal wordt het onderzoek door de meeste mensen enkel als vervelend ervaren.


Tijdens het onderzoek kunnen er biopsies (weefselsstukjes) genomen worden die nadien door het labo onderzocht kunnen worden.


Na het onderzoek dient u 20 à 30 minuten te wachten vooraleer iets te drinken of te eten. Omwille van de keelverdoving die u bij aanvang hebt gehad zou u zich anders kunnen verslikken.


De bevindingen worden na afloop van het onderzoek meegedeeld. De procedure wordt digitaal opgenomen in MPEG4 formaat. Indien U dat wenst kan u nadien de beelden samen met uw arts op de PC bekijken. Er wordt u dan uitgelegd wat er precies vastgesteld werd.