Lactose tolerantietest

Door middel van een lactose tolerantietest kan nagegaan worden of u lactose intolerant bent of niet. Klachten hiervan kunnen zijn buikkrampen , winderigheid, diarree na innemen van melkprodukten.


Voorbereiding 13 C lactose ademtest


Dag voor de test zijn deze produkten verboden:

-mais (cornflakes)

-Ananas - kiwi

-Ajuin –look –prei –kolen -bonen

-Rietsuiker (Tequila)

-Laatste maaltijd: licht, weinig tot geen vezels en zonder melkproducten (lactose)


Dag van het onderzoek

-6u  nuchter

-6u  niet roken en geen kauwgom

-Geen inspanningen


Het onderzoek gebeurt nuchter en duurt ongeveer drie uur. Voorzie u dus best van lectuur of ander tijdsverdrijf tijdens de test.


Wat houdt een 13C Lactose test in?


De patiënt neemt gemerkt lactose in (13, niet-radioactief isotoop) en blaast nadien om het half uur in een zakje. Indien lactase normaal splitst in de dunne darm, komt de merker 13 terecht in de bloedbaan, en via de longen in de ademlucht. Bij mensen met lactosemalabsorptie verschijnt te weinig 13 in de ademlucht.


De test wordt in de praktijk zelf uitgevoerd. De analyse van de zakjes  wordt in AZ Maria  Middelares Gent uitgevoerd. De resultaten zijn gekend na ongeveer  7 à 10 dagen.Wat is het verschil tussen lactosemalabsorptie en lactose-intolerantie?


Lactosemalabsorptie wijst op onvoldoende opname van lactose ter hoogte van de dunne darm, zodat dit onverteerd in de dikke darm terecht komt. Lactose-intolerantie wijst op de ongemakken en klachten bij inname van melk en melkproducten. Dit is meestal een gevolg van lactosemalabsorptie, maar niet altijd. Soms geeft lactosemalabsorptie geen aanleiding tot klachten.